WOZ-waarde
Wat is WOZ?WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is de waarde van een woning of bedrijfspand per waardepeildatum. De waardepeildatum is de eerste dag van het jaar voorafgaand aan het jaar waar je op dat moment in zit.
Als voorbeeld: De WOZ-waarde van een woning in 2013 is dus de waarde van deze woning zoals die op 1 januari 2012 was. De WOZ-waarde is dus niet gelijk aan de waarde van de woning zoals die op dit moment is. Elk jaar op 1 januari wordt de WOZ-waarde van een onroerende zaak vastgelegd in een officieel document.
De WOZ heeft betrekking op de volgende punten:
- Afvalstoffenheffing
- Eigenwoningforfait
- Erf- of schenkbelasting
- Onroerendezaakbelasting
- Rioolheffing
- Watersysteemheffing
WOZ contra taxatie
Het kan zijn dat u het niet eens bent met de WOZ-waarde bepaling van uw woning. U kunt hier tegen in beroep gaan door een bezwaarschrift in te dienen. Als ondersteunend bewijs kunt u een WOZ contra taxatie laten uitvoeren. Dit betekent dat u door een onafhankelijke taxateur een taxatie van uw woning laat uitvoeren om hiermee te kijken of de vastgestelde WOZ-waarde door de gemeente echt niet klopt. Vindt hier de goedkoopste taxateurs om voor u een WOZ contra taxatie uit te laten voeren.
Vul uw gegevens in
* Hypotheek taxaties zijn aftrekbaar van de belasting
Niet elke woning in Nederland wordt apart door een taxateur bezocht om de WOZ-waarde te bepalen. Verspreid door de gemeente bezoeken taxateurs woningen die representatief zijn voor een bepaalde categorie woningen. Het gaat dan om woningen die rond de waardepeildatum bij een verkoop waren betrokken of die in een steekproef zijn geselecteerd. Door vergelijking bepaalt de gemeente de waardering van de overige woningen.
Waarvoor is de WOZ-waarde nodig?
De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om bepaalde belastingen vast te stellen, zie hierboven. Deze belastingen zijn soms gestaffeld. Dus hoe hoger de WOZ-waarde van een woning hoe hoger de belastingen.



Recente reviews
Beoordeling: 4
Beoordeling: 5
Beoordeling: 4
Beoordeling: 5