Taxatierapport
Wat is een taxatierapport?
Het taxatierapport is het document waar de taxateur zijn bevindingen van de taxatie van een woning in opneemt. Een taxatierapport is verplicht bij het verkrijgen van een financiering. De geldverstrekker heeft hiermee namelijk zekerheid van de waarde van de woning. Andere redenen voor een taxatierapport kunnen verkoopbeslissing, WOZ contra taxatie, boedelscheiding of aanslag successierechten zijn.
Zie hier ook voorbeelden van een taxatierapport:
- Gevalideerd door het NWWI
- Standaard taxatierapport
- Taxatierapport Bijzonder Beheer
Vul uw gegevens in
* Hypotheek taxaties zijn aftrekbaar van de belasting
Tijdens een woningtaxatie worden de volgende gegevens opgenomen:
- Soort woning, grootte, aard en indeling van de woning
- Grootte, aard en indeling van het perceel
- De ligging, uitzicht, eventuele overlast en voorzieningen in de nabije omgeving
- Bouwkundige kwaliteit, staat van onderhoud van zowel de woning als installaties en het niveau van afwerking
- Esthetische en architectonische kwaliteit. Is er sprake van beperkte zakelijke rechten die gelden voor het huis en/of de grond?
Het taxatierapport bevat verder een kadastraal uittreksel (indien aanwezig) en een kadastrale kaart van de woning. Er worden ook referentieobjecten uit de nabije omgeving opgenomen en grafieken met de waardeontwikkelingen van de betreffende woning.
Het taxatierapport bevat de volgende onderdelen:
- Privaatrechtelijke aspecten
- Omschrijving ingeving en object
- Onderhoudstoestand Verontreiniging
- Onderbouwing waardeoordeel
- Publiekrechtelijke aspecten
Voor een volledige begrippenlijst bekijk onze taxatierapport-begrippenlijst
Voorwaarden taxatierapport
Een taxatierapport moet voor de geldverstrekker vaak aan verschillende eisen voldoen, dit is afhankelijk per bank. Er zijn wel gezamenlijk overeengekomen afspraken tussen geldverstrekkers met betrekking tot de kwaliteitseisen van de taxateurs. Dat is dat de taxateur ingeschreven moet staan bij een van de twee erkende registers (VastgoedCert of SCVM) en dat het taxatierapport volgens het laatst uitgegeven model taxatierapport financiering woonruimte is opgemaakt. Naast deze eisen kan de geldverstrekker nog eisen dat het taxatierapport een gevalideerd rapport moet zijn. Taxatierapporten worden dan door een taxatie-instituut gevalideerd. Dit wordt onder andere gedaan door het NWWI of de Taxateurs Unie.
Opbouw kosten taxatierapport
De prijs van een taxatierapport kan verschillen. Dit is afhankelijk van de getaxeerde waarde van de woning en het type taxatie dat benodigd is voor de geldverstrekker. Gebruikelijk is dat er 1,85 promille in rekening wordt gebracht voor het uitvoeren van een taxatie. Dit is mede door Nutaxeren.nl veranderd. De prijzen zijn nu een stuk goedkoper geworden. De taxatie tarieven hebben voornamelijk effect op woningen boven de € 150.000,-.
Hieronder ziet u waaruit de kosten voor een taxatierapport zijn opgebouwd:
- Tarief taxateur
- Kadasterkosten
- Gemeentelijke leges
- Administratiekosten
- De BTW (21% van het totaalbedrag)
De kadasterkosten en de gemeentelijke leges worden ook wel verschotten genoemd.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Veranderingen in beleid, bestemming en gebruik in bestemmingsplannen, bouwverordeningen, drank- en horecawet of openluchtrecreatie en ontheffingen.
- Afgegeven vergunningen aan derden die van invloed (kunnen) zijn op het woongenot
- Informatie van het kadaster
Op NUtaxeren.nl zijn alle prijzen die worden gecommuniceerd inclusief alle bijkomende kosten. Ook als het een gevalideerd rapport is. Vul hiernaast uw woningwaarde en postcode in vergelijk zelf de taxatie tarieven en vraag een taxatie aan.



Recente reviews
Beoordeling: 5
Beoordeling: 5
Beoordeling: 5
Beoordeling: 4