NIEUW KEURMERK BIEDT KOPER ZEKERHEID OVER KWALITEIT WONING

Geplaatst op 08-02-2018
 
Om huizenkopers meer garantie te kunnen bieden dat zij een woning zonder ernstige gebreken kopen, voert beroepsorganisatie VastgoedPRO een keurmerk in voor bouwkundige keuringsbedrijven. Met dit keurmerk wil de sector de kwaliteit van bouwkundige keuringen waarborgen. Op dit moment bestaan er geen toetsingscriteria waar keuringsbedrijven aan moeten voldoen. Daardoor mag iedereen, ongeacht de benodigde kennis en ervaring, een bouwkundige keuring verrichten.

De grootste marktpartijen, Perfectkeur, Woningschouw, ADA Keur, Woningkeur en Keurhuis Nederland hebben zich al aan het keurmerk verbonden. Gezamenlijk zijn zij goed voor een landelijke dekkingsgraad van ruim de helft van de markt. Rik Vos, directeur van ADA Keur: “Het integrale keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ moet garanderen dat zowel het uitvoerend bedrijf als de totstandkoming van het keuringsrapport van de juiste kwaliteit zijn.” Vanuit de stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders wordt dit voorjaar het keurmerk gelanceerd.

Standaard voorwaarde

De noodzaak van het keurmerk is tweeledig. Enerzijds is er wildgroei in het aantal keurders, die bovendien dikwijls zonder aansprakelijkheidsverzekering opereren. Anderzijds worden woningzoekers op de overspannen huizenmarkt gedwongen op emotie een haastige beslissing te nemen, zonder dat zij een behoorlijk beeld hebben van de staat van de woning.

“Het is een goede ontwikkeling dat vanaf 1 februari de bouwkundige keuring standaard als ontbindende voorwaarde is opgenomen in het model koopcontract 2018, dat is opgesteld door verschillende branche- en consumentenorganisaties”, zegt Roland Knoester, algemeen directeur van VastgoedPRO. “Huizenkopers moeten er dan wel van op aan kunnen dat de keuring door een gecertificeerd en onpartijdig bedrijf wordt uitgevoerd. Wanneer dit niet het geval is, blijven gebreken zoals scheuren in muren en metselwerk, houtrot in kozijnen, slecht schilderwerk, lekkage in dak en dakgoten en schimmel mogelijk onopgemerkt of worden deze in het bouwkundig rapport bewust geminimaliseerd. Met alle financiële gevolgen voor de koper van dien.”

Zonder winstoogmerk

Op dit moment zijn er in Nederland een paar honderd bouwkundige keuringsbedrijven– meestal zzp’ers – actief en dit aantal groeit snel. “De huidige marktontwikkelingen vragen om meer regulering en kwaliteitsbewaking onder een keurmerk”, stelt Gerrit van der Heide, algemeen directeur van Perfectkeur.

Om ervoor te zorgen dat het proces van toetreding en de controle daarop goed verloopt, hebben de reeds deelnemende bedrijven Perfectkeur, Woningschouw, ADA Keur, Woningkeur en Keurhuis Nederland ervoor gekozen om VastgoedPRO het keurmerk te laten opzetten. Deze organisatie is onafhankelijk en zonder winstoogmerk. Bovendien komen geschillen tussen keuringsbedrijven die het keurmerk voeren en opdrachtgevers onder de verantwoordelijkheid van onafhankelijk geschillenrecht te liggen.

Makelaars

Niet alleen vanuit de keuringsbedrijven wordt er positief gereageerd, maar ook makelaars zijn er zeer over te spreken. “Het is van groot belang dat de consument in het kader van een aankoop kan vertrouwen op de uitgevoerde bouwtechnische keuring”, zegt Jeroen Stoop, algemeen directeur van Makelaarsland. “Een keurmerk draagt bij aan de kwaliteit. Makelaarsland ondersteunt het initiatief en adviseert haar klanten om een keuring uit te laten voeren door een aangesloten keuringsbedrijf.”

Aanmelden

De aankomende weken worden alle voorbereidingen getroffen voor de inrichting van het keurmerk. Bedrijven kunnen zich al aanmelden voor de toelatingsaudit. Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden mogen vanaf de lancering het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ uitdragen.

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 23-05-2014 over taxateur Oude Keizer Makelaardij.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 11-09-2012 over taxateur Objectmakelaardij Hellevoetsluis B.V..
Beoordeling: 4   Review 4Review 4Review 4Review 4 Direct, concreet geen poespas
Review van op 13-11-2016 over taxateur Alm Taxaties.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 04-06-2013 over taxateur De Bree Makelaardij.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Super snel een afspraak en goede taxateur.. Binnen 1 week geregeld..
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. V.A.H. Vlietstra
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M.T Islam
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Mvr. P Van der Vleuten
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Mvr. M.M.M. Kuijs
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M. Buchener
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder