NHG-hypotheek niet meer noodzakelijk voor starter

Geplaatst op 07-12-2017
 
Minder starters sluiten een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Waarom is een NHG-hypotheek tegenwoordig niet altijd interessant voor starters? FX legt het uit.

In 2014 koos nog 72 procent van de starters voor een NHG-hypotheek. Met de huizenmarktcrisis nog in het achterhoofd, was extra zekerheid bij betalingsproblemen en restschuld geen overbodige luxe. Ook niet onbelangrijk, veel banken bieden een rentekorting bij NHG.

Het percentage starters dat nu kiest voor een NHG-hypotheek is nog maar 53 procent. Dit heeft twee belangrijke oorzaken:

- Starterswoningen worden duurder, waardoor de kostengrens voor een NHG-hypotheek wordt overschreden.
- Starters moeten tegenwoordig een groot deel van de bijkomende kosten uit eigen zak betalen. De kosten voor NHG is voor hen een grote horde.

Extra garantie niet altijd nodig

Naast dat het vaker niet mogelijk is om een hypotheek met NHG te sluiten, zijn de garantie en de rentekorting niet altijd interessant voor starters. Extra zekerheid is niet altijd nodig, mits de starter zich niet gek heeft laten maken door de verhitte huizenmarkt. Vanaf 2018 is de LTV verlaagd naar 100 procent en starters zijn tegenwoordig verplicht de hypotheek minimaal annuïtair af te lossen.

Daarbij duurt het jaren voordat de kosten voor NHG zijn terugverdiend met de rentekorting. Starters moeten er rekening houden dat de garantie bij een verhuizing niet kan worden meegenomen. Zij moeten dan een nieuwe NHG-hypotheek sluiten, waarbij ook opnieuw opnieuw borgtochtprovisie wordt gevraagd. Bij een verhuizing naar een huis boven de kostengrens, is NHG niet meer mogelijk.

Rekenvoorbeeld: wel of geen NHG?

Koopsom woning: € 265.000,-
Benodigde hypotheek: € 233.000,-
Borgtochtprovisie NHG: € 2.330,- (1 procent leningbedrag)

Kiest deze starter voor een NHG-hypotheek, bij bijvoorbeeld BLG Hypotheken, dan bedraagt de rente momenteel 1,74 procent. Wordt gekozen voor een lening zonder NHG dan bedraagt de rente 1,85 procent.

NHG levert in dit geval een rentebesparing op van 0,11 procent per jaar.

Indien deze starter na zes jaar doorstroomt naar een andere woning, dan bedraagt het bruto voordeel over deze periode 0,66 procent of te wel € 1.537,-. Dit voordeel is een stuk lager dan de af te dragen borgtochtprovisie. Pas na 9 jaar is het rentevoordeel dusdanig groot dat de borgtochtprovisie is terugverdiend.
NHG-hypotheek niet meer de standaard voor starters

Om bij te blijven met de stijging van de gemiddelde huizenprijs, wordt de NHG-grens in 2018 verhoogd naar 265.000 euro. Het is op dit moment niet zeker of dit voldoende is om alle starters de garantie aan te bieden. Er zijn grote regionale verschillen in de hoogte van de gemiddelde koopsom van woningen. In met name de randstad, blijft het moeilijk om een woning onder NHG te financieren.

Daarbij mag in 2018 niet meer geleend worden dan de woningwaarde. De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie moeten dus volledig uit eigen zak betaald worden. En ondanks dat de NHG-provisie onder vuur ligt, blijven de kosten volgend jaar 1 procent van de woningwaarde. Een plan om de NHG-kosten toch te kunnen meefinancieren is afgewezen door het Kabinet.

Bron: FX

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 21-12-2014 over taxateur Energielabelhuis.nl.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Prima, ik werd snel gebeld en kon op heel korte termijn een afspraak inplannen, vriendelijk en vakkundig te woord gestaan en had zo met 2 dagen een energielabel!
Review van op 20-09-2012 over taxateur TaxDirekt.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Ik denk een goed onderbouwde taxatie.Fijne man, prettig in de omgang! Ik denk dat zijn werk ook zijn hobby is.
Review van op 29-02-2012 over taxateur Taxatie-en Vastgoedbureau Nelissen.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 11-04-2012 over taxateur Cor de Jong Makelaardij BV.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Super snel opgeleverde taxatie, volledig met NWWI en afstemming met mij. Helemaal blij!
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. T Verbraak
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. KcHOwuNCH JimmiNu
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M. TEST EGM
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. A.G. Houtekamer
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M.E. van Dijk
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder