HYPOTHEEK VRIJWEL ONMOGELIJK BIJ GROTE STUDIESCHULD

Geplaatst op 28-08-2018
 
De hoogte van een hypotheek bij het kopen van een eigen woning wordt door een studieschuld nog altijd drastisch beperkt of zelfs onmogelijk. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. De invoering van het het zogeheten sociaal leenstelsel in 2014 heeft een eigen woning voor studenten eerder verder weg dan dichterbij gebracht. Dat schrijft am:web op haar website.

Uit de inventarisatie blijkt dat banken de hoogte van de hypotheek berekenen met de oorspronkelijke studieschuld in plaats van de werkelijke, overgebleven schuld. Bij een bruto-inkomen van 40.000 en een gemiddelde studieschuld van €21.000 wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met € 42.274 (oude stelsel) of €25.418 (nieuwe stelsel).

Geen woning kopen

Dit forse verschil zorgt er in veel gevallen voor dat starters geen woning kunnen kopen, wat tevens zorgt voor opstopping in de studentenhuisvesting. Daarnaast kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek, zo geeft ook Kitty de Heiden, manager hypotheken bij ABN Amro tegenover het ISO aan.

Actuele schuld

Dit is volgens het studentenoverleg in strijd met de motie die in 2015 in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin de minister werd opgeroepen om in de afspraken met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de berekening van de hoogte van de hypotheek af te laten hangen van de actuele schuld. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ''Duizenden euro’s aan studieschuld aflossen loont niet. Afspraak is afspraak: de norm moet zijn dat hypotheekverstrekkers kijken naar de actuele schuld, niet de oorspronkelijke schuld.’’

Terugbetaalvoorwaarden

Het ISO wijst verder op de gunstige terugbetaalvoorwaarden die het ministerie van Onderwijs hanteert voort studieleningen. Ook is een studieschuld niet BKR-geregistreerd, omdat dit volgens toenmalig minister Bussemaker de ‘leenangst’ zou vergroten. Aan de andere kant blijkt dat gunstiger terugbetalen (35 jaar, lagere maandlasten) ervoor zorgt dat studenten langer geen (volwaardige) hypotheek kunnen krijgen en is er de wettelijke plicht om de studieschuld wel te noemen bij de aanvraag van een hypotheek.

Consequenties

Volgens Van den Brink verzuimt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om studenten de gevolgen voor een eventuele latere hypotheek uit te leggen. “Als u 200 leent van een vriend, dan bespreekt u toch ook voorwaarden en consequenties? DUO faalt in het vervullen van haar basistaak, als zij de consequenties van lenen verzwijgt.’’

Bron: am:web

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 11-04-2012 over taxateur Cor de Jong Makelaardij BV.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Super snel opgeleverde taxatie, volledig met NWWI en afstemming met mij. Helemaal blij!
Review van op 27-10-2015 over taxateur Huis-o-Theek.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Taxateur is zowel zeer voorkomend en klantvriendelijk als professioneel.
Review van op 21-08-2014 over taxateur De Vastgoedtaxateur.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 21-12-2014 over taxateur Energielabelhuis.nl.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 Prima, ik werd snel gebeld en kon op heel korte termijn een afspraak inplannen, vriendelijk en vakkundig te woord gestaan en had zo met 2 dagen een energielabel!
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Mvr. S.F. Tigelaar
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. JHL Willigendael
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. R.J. Rijswijk
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. C.E. Struis
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. D Heer
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder