'Dwingende aanpak nodig voor verduurzamen woningen'

Geplaatst op 08-01-2018
 
Voorzitter Wientjes van de Taskforce Bouw is niet pessimistisch over de doelstelling dat 2050 alle acht miljoen gebouwen in ons land CO2-neutraal zijn. Hij vindt het een enorme inspanning, maar als het eenmaal gaat lopen, kan het ook heel snel gaan, zegt hij tegen de NOS.

De oud-werkgeverstopman Wientjes is voorzitter van de taskforce die de verduurzaming van het gebouwenbestand moet aanjagen. Hij pleit voor een meer dwingende aanpak van huurwoningen en voor een rol van pensioenfondsen bij het verduurzamen van particuliere woningen.

Huurwoningen verbouwen

Wientjes stelt voor het voor woningcorporaties makkelijker te maken om sociale huurwoningen te verbouwen. Nu mag een blok woningen alleen gerenoveerd worden als 70 procent van de bewoners daarmee instemt. Hij wil deze voorwaarde afschaffen. Hij vindt wel dat tegelijkertijd huurders verleid moeten worden om vrijwillig mee te doen. Dat kan volgens Wientjes door bij het verduurzamen van de huurwoning ook achterstallig onderhoud weg te werken en bijvoorbeeld ook de badkamer en keuken te verbeteren.

Ronald Paping, directeur van de Woonbond, ziet daar helemaal niets in. "Die 70 procent instemming is van groot belang om ervoor te zorgen dat er draagvlak onder huurders is. Het is echt een heilloze weg dat ter discussie te stellen want dan gaat iedereen de hakken in het zand zetten."

Uit onderzoek van de Woonbond blijkt volgens Paping dat bij 90 procent van de renovaties de instemmingsvoorwaarde geen vertraging oplevert. Bij de rest zie je dat de plannen niet goed zijn of de communicatie met huurders onvoldoende is, zegt Paping.

Overigens zijn de betrokken partijen het er wel over eens dat de woonlasten niet omhoog mogen. De huur mag na de verbouwing niet meer stijgen dan de energiekosten dalen. Zo komt de rekening van het verduurzamen dus niet bij de huurder te liggen. Wientjes denkt dat de verbouwingen goedkoper worden als er echt grootschalig verduurzaamd wordt.

Leningen voor verduurzamen

Voor de 4 miljoen particuliere woningen stelt Wientjes voor om een lening voor het verduurzamen aan het huis te koppelen in plaats van aan de eigenaar. Dat betekent dat bij verkoop van het huis de nieuwe eigenaar de lening overneemt. In het regeerakkoord wordt dit ook al aangegeven als mogelijkheid. De leningen zouden volgens Wientjes gefinancierd kunnen worden door de pensioenfondsen. Het gaat volgens hem al snel om 30.000 tot 50.000 euro per huis.

Dat kan goedkoper zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. Volgens haar zie je twee stromingen van mensen die proberen huizen energie-neutraal te maken. De ene stroming pakt huizen opnieuw in met bijvoorbeeld een compleet nieuw dak en gevel. Dat is heel duur. De andere groep isoleert beperkt en werkt verder vooral met installaties als zonnepanelen en warmtepompen. Dat kost meestal maar de helft.

Volgens Minnesma is de taskforce "meer gericht op de bouw en de duurdere oplossingen".

Bron: NOS

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 13-05-2015 over taxateur Makelaars Hoeksche Waard.
Beoordeling: 4   Review 4Review 4Review 4Review 4
Review van op 13-06-2012 over taxateur R. Van der Hart makelaardij.
Beoordeling: 4   Review 4Review 4Review 4Review 4 de afspraak om te taxeren was heel snel gemaakt, en uitgevoerd.
Review van op 16-05-2012 over taxateur Register Taxateurs NHG-NWWI.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 De bejegening wa zeer vriendelijk en de service snel, deskundig en accuraat. Wij bevelen deze persoon van harte bij anderen aan.
Review van op 23-06-2012 over taxateur Slim-taxeren.nl.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Mvr. E.A. Quist
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. Rob Gort
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. A. Christ
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. V.A.H. Vlietstra
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M.T Islam
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder