DE HYPOTHEEKSHOP: VEEL KANSEN DOOR VERMOGENSPOSITIE NHG

Geplaatst op 28-08-2018
 
Na twee weken met voornamelijk renteverhogingen, gingen vorige week meerdere geldverstrekkers ertoe over om hun rentetarieven te verlagen. Daaronder bevonden zich ook grotere aanbieders als ING en Obvion. Ook kwam NHG in het nieuws met haar sterke vermogenspositie. De Hypotheekshop ziet diverse kansen voor het waarborgfonds.

Opvallend was volgens De Hypotheekshop de forse verlaging door IQWOON op 25 en 30 jaar vast, met bijna één procentpunt op de NHG-tarieven. Hierdoor nam de concurrentie op 30 jaar vast, die net als op 10 jaar vast momenteel groot is, verder toe. Door de verschillende wijzigingen daalden de gemiddelde hypotheekrentes op de lange rentevaste perioden. Ook voor de komende week zijn er verlagingen aangekondigd. De basisrente voor de hypotheektarieven, de rente op de kapitaalmarkt, bleef vorige week als gevolg van onder meer de onrust rond Turkije op de laagste stand van dit kalenderjaar staan.

Conclusies DNB

Begin deze maand bracht De Nederlandsche Bank (DNB) haar ‘Statistisch Nieuwsbericht’ over de hypotheekrente uit. In het nieuwsbericht worden twee opmerkelijke conclusies getrokken, schrijft De Hypoteekshop. DNB ziet dat de afgelopen anderhalf jaar aan de daling van de hypotheekrente voor nieuw afgesloten hypotheken een einde is gekomen. Daarnaast meldt DNB dat momenteel een kwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rente kent die langer vaststaat dan 10 jaar. In het nieuwsbericht is door DNB echter slechts naar een deel van de hypotheekmarkt gekeken (de banken), en zijn andere actieve geldverstrekkers als pensioenfondsen, verzekeraars en regiepartijen buiten beschouwing gelaten. Wanneer De Hypotheekshop de conclusies opnieuw trekt als deze partijen ook worden meegenomen, dan blijken met name de langere hypotheekrentes en de tarieven zonder NHG in deze periode wel degelijk verder te zijn gedaald. Ook blijkt het aandeel nieuw afgesloten hypotheken met een renteperiode langer dan 10 jaar een stuk hoger: meer dan de helft heeft de hypotheekrente in de afgelopen anderhalf jaar lang vastgezet (HDN).

Sterke vermogenspositie NHG

Hoewel het percentage nieuwe hypotheken dat wordt aangevraagd met NHG al een aantal jaren afneemt (derde kwartaal 2018: 33,8 procent), is het garantievermogen van het waarborgfonds toegenomen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal die afgelopen donderdag werden gepubliceerd. Met het garantievermogen is NHG in staat om verliesdeclaraties van restschulden als gevolg van gedwongen verkoop op te vangen. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door relatiebreuken en het verlies van werk.

Met de huidige maximale NHG-koopsom (2018: 265.000 euro) komen volgens de vraagprijzen op Funda circa 33 procent van alle huizen en 50 procent van alle appartementen in Nederland in aanmerking voor NHG. De sterke financiële positie van het waarborgfonds biedt veel kansen. Het verdient aanbeveling om starters en consumenten die willen oversluiten, en veelal een laag risico vormen, tegemoet te komen met een verlaagde borgtochtprovisie (nu 1 procent).

Tegelijkertijd is algehele verlaging niet zaligmakend en zou het goed zijn als ook de mogelijkheden worden onderzocht om de maximale koopsom met NHG verder te verhogen, zodat meer consumenten kunnen worden beschermd tegen restschulden in verband met niet of beperkt te verzekeren gebeurtenissen als einde relatie, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het risico op een restschuld zal door het vaker meefinancieren van energiebesparende maatregelen (tot 106 procent van de woningwaarde) de komende jaren kunnen toenemen. Daarnaast zou NHG een belangrijke rol kunnen spelen bij het verzilveren van de overwaarde door senioren, een maatschappelijke behoefte waarin de markt nog niet heeft kunnen voorzien.

Bron: De Hypotheekshop

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 23-09-2015 over taxateur De Wekker Makelaardij Leiderdorp.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 26-06-2012 over taxateur Zomer Makelaars .
Beoordeling: 3   Review 3Review 3Review 3 De taxateur kon snel aan de slag en was goed bereikbaar.
Review van op 25-05-2014 over taxateur R. Van der Hart makelaardij.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5 snelle levering waar nodig in overleg.
Review van op 02-04-2013 over taxateur VBO Makelaar Kooitje Makelaarsdiensten.
Beoordeling: 4   Review 4Review 4Review 4Review 4
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. A ARTHUR TEST
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. Emiel Sanders
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. Aah Kolen
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. AAH Kolen
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. TCPM Steeghs
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder