ABN AMRO: 'Verdere stijging woningprijzen in 2018'

Geplaatst op 08-01-2018
 
De woningmarkt vertoont opnieuw signalen van toenemende spanning. Het Economisch Bureau van ABN AMRO wijst op het gemiddeld steeds kleiner wordende verschil tussen de vraag- en biedprijs van woningen.

In de eerste Woningmarktmonitor van 2018 stellen de economen dat het verleden aantoonde dat een dergelijke ontwikkeling vaak gepaard gaat met verdere prijsstijgingen. Daardoor kan het risico ontstaan dat deze prijsstijgingen op de langere termijn te groot blijken, bijvoorbeeld als de rente weer stijgt en er meer woningen worden gebouwd. Het Economisch Bureau heeft echter geen aanwijzingen dat deze ontwikkeling zich op korte termijn aandient.

Krapte neemt verder toe

In de Randstad staan de prijzen weer op het niveau van voor de crisis of zelfs daarboven. In de rest van Nederland is dit nog niet het geval, de krapte neemt wel toe. Als gevolg wordt in Nederland 40 procent van de woningen op of boven de vraagprijs verkocht. Het gemiddelde verschil tussen de vraag- en biedprijs is afgenomen van 6,8 procent in 2013 naar 1,1 procent nu.

Waakzaamheid geboden

Ondanks de toenemende spanning benadrukt Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, dat er van paniek geen sprake mag zijn. Bokeloh: "In de meeste woningmarktgebieden is het prijspeil nog in de buurt van het structurele niveau. In de gebieden waar dat niet zo is, kan een prijscorrectie nog lang op zich laten wachten. Wel is waakzaamheid geboden. Nu een woning tegen een wellicht te hoge prijs kopen, kan het moeilijker maken om het huis in de toekomst voor minimaal hetzelfde bedrag weer te verkopen. Dat kan zich voordoen als de woningvoorraad toeneemt en kopers meer keuze hebben. Een groter aanbod drukt de prijzen. Een ander punt van aandacht is de rente. Als die in de toekomst stijgt, kan het voor starters nog lastiger worden om een huis te kopen. Bij gebrek aan nieuwe kopers op de woningmarkt, kunnen de prijzen onder druk komen."

Prijsraming bijgesteld

Het Economisch Bureau verwacht dat de woningmarkt de komende tijd nog krapper wordt. De economen stellen daarom hun prijsramingen voor 2018 met één procentpunt naar boven bij. De verwachte prijsstijging komt daarmee uit op 6 procent. Dat is minder hard dan in 2017. De economen schatten dat de uiteindelijke prijstoename vorig jaar 7,5 procent bedroeg.

Aantal transacties dalend

Omdat het woningaanbod steeds verder afneemt, daalt in bepaalde regio's, bijvoorbeeld de Randstad inmiddels ook het aantal transacties. Het Economisch Bureau verwacht dat deze trend de komende jaren doorzet en dat het aantal transacties in Nederland met 5 procent zal dalen in 2018. Het afgelopen jaar was er juist sprake van een stijging. Binnenkort volgen de definitieve verkoopcijfers over afgelopen jaar, maar de economen van ABN AMRO rekenen er op dat in 2017 13,5 procent meer woningen van eigenaar wisselden. Dit is een kleine neerwaartse bijstelling, want eerder ging het Economisch Bureau nog uit van 15 procent stijging. Door de verwachte verkoopdaling zal het record van 244.000 transacties in 2017 de komende jaren buiten beeld blijven.

Bron: ABN AMRO

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul de woningwaarde en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende taxatietarieven.
Vraag een taxatie aan
Vraag een taxatie aan Vul uw persoonsgegevens in en vraag een taxatie aan.
 

Recente reviews

Review van op 29-08-2016 over taxateur DAM Vastgoed.
Beoordeling: 3   Review 3Review 3Review 3
Review van op 12-08-2012 over taxateur Amstelstede Makelaardij B.V..
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 23-05-2014 over taxateur Oude Keizer Makelaardij.
Beoordeling: 5   Review 5Review 5Review 5Review 5Review 5
Review van op 21-09-2012 over taxateur Register Taxateurs NHG-NWWI.
Beoordeling: 4   Review 4Review 4Review 4Review 4 Ik ben zeer tevrden
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Mvr. E.A. Quist
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. Rob Gort
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. A. Christ
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. V.A.H. Vlietstra
Er is zojuist een aanvraag gedaan in door Dhr. M.T Islam
 
 
 
 
Sluit venster
 

Vul uw gegevens in

 
 
 
 
Ga verder